Uzroci masne kose na koje možete utjecati, a evo i kako

868

img

Masna kosa problem je s kojim se susreću mnoge žene. Uzrok tome je prekomjerno lučenje sebuma, zaštitnog sloja korijena kose na šta mogu uticati pojedine životne navike. Problem masne kose može se riješiti, a evo šta radite pogrešno: 

1. Kosu perete vrućom vodom 

Kosu svakako ne treba prati hladnom, ali pretopla voda šteti tjemenu i žlijezdama šalje signal da luče još više masnoće. Kosu je najbolje prati mlakom vodom, dok je u vrućim ljetnim danima slobodno možete priuštiti i hladan tuš.

2. Kosu perete svaki dan 

Masne kose se nećete riješiti ako je perete svaki dan, naprotiv, to će samo dodatno pokrenuti lučenje masti. Svakodnevno pranje isušuje tjeme što čini kosu još masnijom nego pre.

3. Pretjerujete s regeneratorom 

Regenerator treba koristiti pažljivo i ne treba ga nanositi na tjeme. Dovoljna je tek mala količina koju ćete umasirati u vrhove i dobro isprati mlakom vodom.

4. Pretjerujete s proizvodima za stiliziranje kose 

Proizvodi poput laka za kosu ili gela pomoći će vam u oblikovanju i učvršćivanju frizure, ali će se zbog hemikalija iz njih kosa mastiti mnogo brže.

5. Ne perete četku 

Četka za kosu koju koristite svakodnevno takođe može biti jedan od uzroka masne kose. Ako je ne perete redovno, na njoj se sakupljaju slojevi prljavštine, koji ostaju i u kosi.

6. Stalno dirate kosu 

Ako stalno provlačite prste kroz kosu tu naviku bi trebali što prije da promijenite. Ruke su prljave i često znojave pa sve što se nalazi na njima ostaje i na kosi i čini je masnijom.