Koža – bebin zaštitni omotač

778
Novi život

Koža se formira još u prvom trimestru trudnoće i služi kao zaštitni omotač u maminom stomaku. Štiti plod od infekcije, regulira mu toplotu, promet vode i soli. Pošto je uloga kože veoma značajna (ne služi samo da nas “pokrije”), beba se rađa sa već formiranom kožom, koja je razvijena koliko i gestacija.

Kako izgleda zdrava koža bebe rođene u terminu?

Kod beba koje su rođene na vrijeme (a to je oko 40. sedmice), koža je potpuno zrela i spremna da obavlja svoje funkcije. Ružičaste je boje, glatka, topla na dodir i omogućava slobodne pokrete tijela, posebno nogu i ruku, glave i vrata. Kod najvećeg broja beba, pogotovo kod prijevremeno rođenih, koža je prekrivena finim lanugo dlačicama. Međutim, one otpadaju tokom prve godine života. Pri prvom pregledu gleda se da na koži nema anomalija, jer se u nekim slučajevima dešava da postoje defekti na pojedinim dijelovima tijela, čak i da nema kože na njima.

Kako se njeguje bebina koža?

Postoje dvije „priče“. Jedni su zagovornici toga da ne treba sklanjati sirasti maz koji prekriva kožu, što znači da novorođenče ne treba kupati, ni prati – zato što sirasti maz i dalje štiti osetljivu kožu od infekcije, sada već od one koja dolazi spolja. Drugi smatraju da sirasti maz treba skinuti sa bebinog tijela. U svakom slučaju, osnovno sredstvo za njegu bebine kože je topla voda, zagrijana do temperature tijela, a to znači do 37 stepeni. Kako izgleda koža bebe koja je prijevremeno došla na svijet? Kod prijevremeno rođenih, nedonesenih beba (rođenih, na primijer, od 28. do 30. sedmice trudnoće) – koža je tanka, providna, kroz nju se vide krvni sudovi. Veoma je nježna, lako propušta toplotu i nije u stanju da obavlja sve svoje funkcije.

Kakva je koža novorođenog djeteta kada se trudnoća prenese?

Kod ovih beba – koža je suha, perutava, lako mogu da se ljušte čitave partije. Da li su to razlozi da mama i beba ostanu duže u porodilištu? Šta se preduzima? Kada je riječ o koži novorođenčeta, boravak u porodilištu se produžava samo ako je u pitanju infekcija, u drugim slučajevima se ne ostaje duže. Majka to rješava odgovarajućom njegom bebe, uz stručne savjete.