Više obrazovanje ima dobar utjecaj na zdravlje

810

img

Diploma nam može donijeti bolje radno mjesto i veću platu, ali prema novom istraživanju naučnika sa Univerziteta u Oksfordu i Londonskog koledža, više obrazovanje ima i jako dobar uticaja na zdravlje jer smanjuje mogućnost nastanka srčanih bolesti.

U istraživanju je učestovalo 500 hiljada ljudi, a prema saznanjima naučnika, 3,6 godina dodatnog obrazovanja su za jednu trećinu smanjile rizik od koronarnih bolesti kod ispitanika. Ljudi koji su imali više obrazovanje su takođe imali i niži indeks tjelesne mase, niži nivo masnoća u krvi te je među njima bilo dosta nepušača. Jedan od autora studije dr. Julien Vaucher kaže kako rezultati pokazuju da se jedan dio veze između obrazovanja i dobrog zdravlja može objasniti uz pomoć činjenice što su mnogi ispitanici bili nepušači, ali kada se uzmu u obzir drugi ispitanici, veza je poprilično tajnovita.

“Političari bi trebali pronaći načine kako da produže obrazovanje, možda uz pomoć podizanja nivoa svijesti o njegovim dobrobitima”, objasnio je ovaj naučnik.

Tokom istraživanja, naučnici se nisu toliko usresredili na dužinu obrazovanja već su analizirali 162 varijacije gena koje su bile povezane s godinama školovanja. Podsjetimo da od srčanih bolesti umire sve više ljudi, a obično nastanu kada se srčane arterije sužavaju zbog postupnog nakupljanja masnoća. Angina i srčani udar su najučestalije posljedice takvog stanja.